Pierogi ze szpinakiem i serem feta

 


 Pierogi ze szpinakiem i serem feta polane roztopionym masełkiem prezentują się i smakują genialnie.

Propozycja na zdrowy, smaczny obiad... :)

Dobrze przyprawiony farsz robi robotę :)

Przepis:

Składniki na farsz:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie bułka tarta, gdyby farsz wyszedł za rzadki 
Składniki na ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szkl gorącej wody
Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania farszu.
Masło rozpuszczamy na patelni, cebulkę kroimy w drobną kostkę



Podsmażamy cebulkę na złoty kolor



Do podsmażonej cebulki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak



Smażymy ok. 15 minut, po czym dodajemy ser feta oraz sól, pieprz do smaku.


Jeszcze chwilę podsmażamy i przekładamy do miski do przestygnięcia.

Gdy farsz będzie rzadki dodajemy trochę bułki tartej.


Zabieramy się za ciasto.

Do większej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy olej oraz gorąco wodę.

Całość dobrze wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto



Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i wycinamy średniej wielkości kółka, na środek kółka nakładamy małą łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi.

Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.







Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok. 2 minuty po wypłynięciu.

Gotowee!



Tak przygotowane pierogi możemy podawać polane roztopionym masełkiem, bądź oprószone serem feta.

Smacznego! :) 

Komentarze