Pierogi ze szpinakiem i serem feta polane roztopionym masełkiem prezentują się i smakują genialnie.
Propozycja na zdrowy, smaczny obiad... :)
Dobrze przyprawiony farsz robi robotę :)
Przepis:
Składniki na farsz:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie bułka tarta, gdyby farsz wyszedł za rzadki
- 2 szkl mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
- 1 szkl gorącej wody
Podsmażamy cebulkę na złoty kolor
Do podsmażonej cebulki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak
Smażymy ok. 15 minut, po czym dodajemy ser feta oraz sól, pieprz do smaku.
Jeszcze chwilę podsmażamy i przekładamy do miski do przestygnięcia.
Gdy farsz będzie rzadki dodajemy trochę bułki tartej.
Zabieramy się za ciasto.
Do większej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy olej oraz gorąco wodę.
Całość dobrze wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i wycinamy średniej wielkości kółka, na środek kółka nakładamy małą łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi.
Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.










Komentarze
Prześlij komentarz