Babka kawowo-orzechowa jest świetnym połączeniem, kawa plus orzechy... łączą się ze sobą znakomicie! Miłośnicy kawy zakochają się w jej smaku! :) Do tego pysznyy, megaaa słodki lukier kawowy... Rewelacja! :) Taka babka jest ciekawą propozycją na stół Wielkanocny. Gwarantuję, że umili święta nie jednej osobie :)
Przepis:
Składniki :
- 250 g margaryny
 - 1 szklanka cukru
 - 1 cukier wanilinowy
 - 1,5 szklanki mąki pszennej
 - 5 jaj
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 - 2 łyżki mleka
 
- cukier puder
 - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w zagotowanej wodzie
 
( do wysmarowania formy na babkę)
- 50 g margaryny
 - kasza manna
 - orzechy laskowe
 
Margarynę ucieramy mikserem wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, dalej miksując i dalej ucieramy. Po czym, gdy składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy, zaparzoną i przestudzoną kawę rozpuszczalną a do drugiej 2 łyżki mleka. Obie części ciasta dobrze mieszamy.
Do wysmarowanej margaryną i posypanej kaszą manną formy do babki, wykładamy najpierw jasną część ciasta, a następnie kawową część ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na co najmniej 60 minut.
Przygotowujemy lukier:
2 łyżeczki kawy zaparzamy w gorącej wodzie i mieszamy z cukrem pudrem tak aby powstał lekko lejący się lukier. Nie może być zbyt gęsty, ponieważ wtedy ładnie nie rozpłynie się nam po bokach babki...
Na tężejący jeszcze się lukier posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Babka jest gotowa! Najlepiej smakuje drugiego dnia po przygotowaniu!
Smacznegooo!!! :)



Komentarze
Prześlij komentarz