Domowe burgery z rukolą są nieco zdrowszą wersją od tych burgerów typu fast food. Domowe, świeżutkie, pachnące bułeczki, z odrobiną siemienia lnianego i maku wypełnione warzywami, oraz domowymi kotletami z mięsa wieprzowego. Zdowsze bo na pewno pożywniejsze i mniej kaloryczne....Świetnie sprawdzą się jako zamiennik osobom będącym na diecie, noszących w sobie pokusę na fast fooda :)
Przepis:
(mi wyszło 8 burgerów)
Bułeczki:
- 500 g mąki pszennej
 - 15 g suchych drożdży
 - 100 ml mleka
 - 30 g cukru
 - 2 jajka
 - 50 g masła
 - 220 ml letniej wody
 - drobny maczek
 - siemię lniane
 
- 500 g mięsa wieprzowego
 - 2 jajka
 - 3 płaskie łyżki bułki tartej
 - sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie do smaku
 
- Ketchup pikantny
 - mieszanka sałat z rukolą
 - 1 czerwona cebula
 - 1 pomidor
 - 2 małe ogórki kiszone
 - ser w plastrach
 
Bułeczki:
Mąkę, drożdże, cukier mieszamy. Wybijamy 1 jajko, wlewamy mleko, letnią wodę i rozpuszczone masło do suchych składników, dalej mieszając, najlepiej za pomocą ręki. Wygniatamy bardzo dobrze przez co najmniej 10 minut. Jeśli ciasto będzie dobrze odstawało od ręki, zostawiamy go pod ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 równych części i formujemy wykręcając okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki przykrywamy jeszcze na 45 minut ściereczką. Po 45 minutach roztrzepujemy 1 jajko widelcem i dokładnie smarujemy nim wierzch każdej bułeczki.
Następnie posypujemy drobnym maczkiem oraz siemieniem lnianym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 35 minut. Bułeczki powinny osiągnąć złoty kolor.
Kotlety:
Do mięsa wieprzowego dodajemy 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku. Mięso dobrze wyrabiamy, najlepiej ręką.
Mięso dzielimy również na 8 równych części i formujemy kotlety wielkości bułki. Smażymy na rozgrzanej patelni ok. 5 minut, z każdej strony, tak żeby mięso dobrze się wysmażyło. Na gorące kotlety kładziemy plasterek sera lub dwa plasterki ( wedle uznania), tak by ser lekko się rozpuścił.







Komentarze
Prześlij komentarz