Ciasto Marcinek



 

Marcinek to typowe ciasto dla podlaskiej tradycji. Składa się ono z kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego kremem śmietankowym. Marcinek może dobrze sprawdzić się jako tort na przyjęciu urodzinowym, bądź też innej uroczystości...

Składniki na kruche ciasto :
(ok. 18 cienkich placków)
  • 1 kg. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • śmietana 18% duża
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy  
Składniki na krem śmietankowy:
  • 2 śmietany kremówki 30%
  • 1 śmietana 18%
  • 1,5 szklanki cukru
  • cytryna
Dodatkowo do dekoracji:
  • kakao
  • 1 placek drobno pokruszony z ciasta kruchego
  • szablon z dowolnym wzorem
Sposób przygotowania:
Kruche placki:
Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrabiamy na gładką masę, następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 18 równych części, po czym rozwałkowujemy okrągłe koła ( ja użyłam do pomocy wyciętego wcześniej koła z papieru do pieczenia od tortownicy). Każdy placek pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 160-170 stopni C. 
Krem:
Śmietanę 30% i 18% ubijamy mikserem. Podczas ubijania dodajemy cukier oraz sok z połówki cytryny i dalej ubijamy aż powstanie w miarę gęsty krem.
Gotowy krem wykładamy na poszczególne placki, kładziemy ok. 2 czubate łyżki na każdy placek.

1 placek zostawiamy i drobno rozkruszamy, ponieważ posłuży nam on do dekoracji ciasta. 
Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Krem wsiąknie w placki, co spowoduje że staną się one bardzo miękkie.
Tak przygotowane ciasto dekorujemy obsypując boki pokruszonym kruchym plackiem:

Na wierzchu za pomocą szablonu z dowolnym wzorem posypujemy kakao i dopełniamy puste miejsca pokruszonym ciastem.
Wkładamy ciasto jeszcze na kilka godzin do lodówki.
Gotowe!
Smacznegooo!!!:)

Komentarze

  1. cudny przepis, uwielbiam Marcinka i napewno skorzystam. 😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam i skorzystam na pewno z przepisu 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz