Marcinek to typowe ciasto dla podlaskiej tradycji. Składa się ono z kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego kremem śmietankowym. Marcinek może dobrze sprawdzić się jako tort na przyjęciu urodzinowym, bądź też innej uroczystości...
Składniki na kruche ciasto :
(ok. 18 cienkich placków)
- 1 kg. mąki
 - 1 kostka margaryny
 - 4 jajka
 - śmietana 18% duża
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 1 szklanka cukru
 - cukier wanilinowy
 
- 2 śmietany kremówki 30%
 - 1 śmietana 18%
 - 1,5 szklanki cukru
 - cytryna
 
- kakao
 - 1 placek drobno pokruszony z ciasta kruchego
 - szablon z dowolnym wzorem
 
Kruche placki:
Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrabiamy na gładką masę, następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 18 równych części, po czym rozwałkowujemy okrągłe koła ( ja użyłam do pomocy wyciętego wcześniej koła z papieru do pieczenia od tortownicy). Każdy placek pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 160-170 stopni C. 
Krem:
Śmietanę 30% i 18% ubijamy mikserem. Podczas ubijania dodajemy cukier oraz sok z połówki cytryny i dalej ubijamy aż powstanie w miarę gęsty krem.
Gotowy krem wykładamy na poszczególne placki, kładziemy ok. 2 czubate łyżki na każdy placek.
Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Krem wsiąknie w placki, co spowoduje że staną się one bardzo miękkie.
Tak przygotowane ciasto dekorujemy obsypując boki pokruszonym kruchym plackiem:
Na wierzchu za pomocą szablonu z dowolnym wzorem posypujemy kakao i dopełniamy puste miejsca pokruszonym ciastem.
Wkładamy ciasto jeszcze na kilka godzin do lodówki.
Gotowe!
Smacznegooo!!!:)



cudny przepis, uwielbiam Marcinka i napewno skorzystam. 😁
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńuwielbiam i skorzystam na pewno z przepisu 😊
OdpowiedzUsuń