Ptysie z bitą śmietaną

 


 Ptysie z bitą śmietaną jest to wypiek z ciasta parzonego, wypełnionego słodką śmietanką. W sezonie letnim możemy podawać je np. z truskawkami, porzeczkami, malinami, jagodami... Słodkie ptysie z pewnością świetnie sprawdzą się na różnego rodzaju przyjęciach, imprezach na słodkich stołach. Sama nazwa ptysie brzmi apetycznie... :) 

Składniki na ciasto parzone:

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 160 g mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
Składniki na krem śmietankowy:

  • słodka śmietana 30-36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Ciasto parzone:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz szczyptę soli. Wszystko zagotowujemy. Masło musi się dobrze roztopić.

Gdy masło się roztopi dodajemy mąkę i szybko mieszamy aby masa się nie przypaliła. W ciągu dalszym nie zdejmujemy garnka z ognia. Cały czas mieszamy i w ten sposób zaparzamy ciasto. Wyłączamy gdy już ciasto będzie odchodziło nam od garnka.

Odstawiamy na ok. 30 minut do ostygnięcia. Po czym dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem.

Następnie ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy tworząc ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wielkość zależy od tego jakie chcemy mieć ptysie. Pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniego odstępu między ptysiami, ponieważ ciasto w trakcie pieczenia będzie rosło. 

Z podanej ilości składników powinno wyjść 13-14 dużych ptysi. 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 30 minut. Wcześniej na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z wodą i w trakcie pieczenia nie otwieramy.

Upieczone ptysie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietankowa:

Wlewamy śmietanę do miseczki i ubijamy mikserem. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder.

Ptysie przekrajamy na pół i wypełniamy masą. Możemy również polać polewą czekoladową co nadaje ptysiom wygląd, a jeszcze bardziej ,,czarujący'' smak :)  

Gotowe!!! 

Smacznegooo!

Komentarze

Prześlij komentarz