Kotlety jajeczne przyrządzone z gotowanych jaj, bułki tartej, szczypiorku...Według mnie najlepiej smakują podawane w towarzystwie kwaśnej śmietanki, jeszcze ciepłe... Mniamm :)
Przepis:
( mi wyszło 15 sztuk)
- 12 gotowanych jaj
 - 2 czerstwe bułki
 - olej do smażenia
 - 1 duża cebula
 - mały pęczek szczypiorku
 - 3 łyżki bułki tartej
 - 2 surowe jajka
 - przyprawy do smaku (sól, pieprz, pieprz ziołowy, suszona natka pietruszki)
 
12 jaj gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie obieramy ze skorupki.
Cebulę obieramy, kroimy w dość drobną kostkę. Szczypiorek również, myjemy i drobno siekamy.
2 czerstwe bułki namaczamy w zimnej wodzie.
Jaja ścieramy na tarce o dużych oczkach :
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia.
Namoczone czerstwe bułki dobrze odciskamy z wody i dodajemy do starych jaj.
Następnie dodajemy 3 łyżki bułki tartej, wszystkie przyprawy do smaku, 2 jajka surowe, szczypiorek oraz podsmażoną wcześniej cebulkę.
Wszystko bardzo dobrze ze sobą mieszamy. Wszystkie składniki muszą się ze sobą połączyć, a masa jajeczna powinna osiągnąć lepką konsystencję.
Gdy składniki będą ze sobą dobrze połączone, a masa osiągnie lepką konsystencję lepimy owalne kotlety, po czym obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na rumiano z obu stron.
Podajemy ciepłe posypane szczypiorkiem... :)
Smacznegooo!!! :)









Komentarze
Prześlij komentarz