Kotlety jajeczne

 


 Kotlety jajeczne przyrządzone z gotowanych jaj, bułki tartej, szczypiorku...Według mnie najlepiej smakują podawane w towarzystwie kwaśnej śmietanki, jeszcze ciepłe... Mniamm :)

Przepis:

( mi wyszło 15 sztuk)

  • 12 gotowanych jaj
  • 2 czerstwe bułki
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • mały pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 surowe jajka
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, pieprz ziołowy, suszona natka pietruszki)
Sposób przygotowania:

 12 jaj gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie obieramy ze skorupki.

Cebulę obieramy, kroimy w dość drobną kostkę. Szczypiorek również, myjemy i drobno siekamy.

2 czerstwe bułki namaczamy w zimnej wodzie.



Jaja ścieramy na tarce o dużych oczkach :


Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia.


Namoczone czerstwe bułki dobrze odciskamy z wody i dodajemy do starych jaj.


Następnie dodajemy 3 łyżki bułki tartej, wszystkie przyprawy do smaku, 2 jajka surowe, szczypiorek oraz podsmażoną wcześniej cebulkę.


Wszystko bardzo dobrze ze sobą mieszamy. Wszystkie składniki muszą się ze sobą połączyć, a masa jajeczna powinna osiągnąć lepką konsystencję.


Gdy składniki będą ze sobą dobrze połączone, a masa osiągnie lepką konsystencję lepimy owalne kotlety, po czym obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na rumiano z obu stron.


Podajemy ciepłe posypane szczypiorkiem... :)



Smacznegooo!!! :)

Komentarze