Mazurek z wiśniami i białą czekoladą to Mazurek rozpływający się w ustach... A to dlaczego? Dlatego, że jego smak jest dosłownie obłędny :) Kruche ciasto w połączeniu z wiśniami i białą czekoladą... Czad! Mówię wam! Obstawiam, że wasza rodzina będzie zachwycona, a tak przygotowany Mazurek będzie gościł u was w domu co roku na Święta Wielkanocne :)
Przepis:
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
 - 0,5 szklanki cukru
 - cukier wanilinowy (16 g)
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 4 żółtka jaj
 - 250 g margaryny
 - 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
 - 100 ml śmietany kremówki 30 %
 - 200 g białej czekolady
 - mały słoiczek wiśni z syropu
 
Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka jaj, margarynę oraz kwaśną śmietanę.
Wszystkie składniki ze sobą łączymy i dobrze wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy przez ok. 15 minut.
Dobrze wyrobione już ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy dość cienko i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Drugą część ciasta, dzielimy na 8 części, 4 większe i kolejne 4 mniejsze. Z części formujemy podłużne wałki. 4 dłuższe z większych części i 4 krótsze z krótszych części.
Odcinamy nożem pozostałości ze zwiniętych wałków, jeśli takie nam zostały i robimy z nich listki. Mi zostały, więc zrobiłam 4 kółka i wycięłam z nich listki. Przydały mi się aby podoklejać rogi Mazurka (złączenia). W poniżej załączonych zdjęciach wszystko jest widoczne :
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 35 minut. Kruche ciasto powinno osiągnąć złoty kolor. Następnie ostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę podgrzewamy i dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Po czym, wylewamy czekoladę na wiśnie i czekamy chwilę, aż lekko stężeje. 
Mazurek jest gotowy!
Smacznegooo! :)
















Zapraszam do grupy kulinarnej Kuchnia pełna smaku 🙂 https://www.facebook.com/groups/978045118956536
OdpowiedzUsuń