Pączusie z bananem to pączusie na jeden kęs. Super słodkie, pulchniutkie, mięciutkie, rozpływające się w ustach... Jednym słowem bombaaa!!! :) Posypane cukrem pudrem wymiatają! :)
Przekonajcie się!
Przepis:
Składniki:
( ok. 40 pączusiów)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - cukier wanilinowy (16 g)
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 2 jajka
 - 0,5 szklanki mleka
 - 1 łyżka spirytusu
 - 5 bananów średniej wielkości
 - 500 ml oleju do smażenia
 - cukier puder do posypania pączusiów
 
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, łyżkę cukru pudru, jajka oraz mleko umieszczamy w misce i miksujemy na niewielkich obrotach miksera.
Następnie dodajemy 1 łyżkę spirytusu i jeszcze chwilę miksujemy.
Banany obieramy ze skórki i kroimy na większe kawałki:
Za pomocą wykałaczki każdy kawałek banana dobrze zanurzamy w cieście i kładziemy na dobrze rozgrzany olej.
Smażymy po ok. 4 minuty na małym ogniu. Smażymy małymi porcjami, żeby pączusie były równomiernie usmażone. Następnie zdejmujemy pączusie za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby w ręcznik wsiąkł nadmiar tłuszczu.
Lekko przestudzone pączusie posypujemy cukrem pudrem.
Gotowee!
Smacznegooo!!! :)








Komentarze
Prześlij komentarz