Rurki z kremem

 


 Rurki z kremem nieziemsko smaczny deser do kawy... Kruche ciasto, wypełnione słodkim kremem budyniowym... Dosłownie rozpływa się w ustach. :) Do rurek świetnie sprawdza się krem różnego rodzaju smaków.. Ja preferuję smak śmietankowy i malinowy. Pychota! :)

Przepis:

Składniki na kruche ciasto do rurek:

(ok. 100 rurek)

  • 8 żółtek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 łyżeczki amoniaku
  • 0,5 szklanki mleka
  • cukier wanilinowy
  • 1 kg mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • foremki do rurek
Składniki na krem śmietankowy:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • małe masło roślinne
Składniki na krem malinowy:

  • 1 budyń malinowy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • małe masło roślinne
Sposób przygotowania:

 Mąkę, kwaśną śmietanę, margarynę łączymy ze sobą w dużej misce.



 Żółtka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy dobrze widelcem w oddzielnej miseczce i wlewamy do naszych składników.


 3 łyżeczki amoniaku mieszając sparzamy w gorącym mleku. Następnie wlewamy i zagniatamy ciasto. Ciasto musi osiągnąć ścisłą, lekko lepką konsystencję.



 Przygotowane ciasto dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy cienko na grubość 4 mm. 


 Z rozwałkowanego ciasta kroimy podłużne paski. Jak na załączonym zdjęciu :



 Po czym, każdy pasek nawijamy na wysmarowane lekko masłem foremki do rurek. Zaczynamy od węższej części do szerszej.


 Wykładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem.


 Pieczemy w temperaturze 180 st. C, przez ok. 15-20 minut, do momentu, kiedy rurki się zarumienią.


 Po upieczeniu, gdy rurki są jeszcze gorące, ściągamy z foremek. Czynności powtarzamy aż do upieczenia wszystkich rurek. 

A teraz zabieramy się za krem śmietankowy:

250 ml mleka wlewamy do małego garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do miski wlewamy drugie 250 ml mleka, dodajemy budyń, żółtka i mąkę. Wszystko dobrze mieszamy.

Masę z miski wlewamy do gotującego się mleka z cukrem i mieszamy aż zgęstnieje ( osiągnie konsystencję budyniu).

Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Do miski przekładamy masło roślinne, które ucieramy mikserem, dodając po łyżce wystygnięty budyń. Ucieramy tak do momentu uzyskania puszystego kremu.

Dokładnie w taki sam sposób postępujemy z kremem budyniowym malinowym. Tylko zamiast budyniu śmietankowego używamy budyniu malinowego.

Tak przygotowanymi kremami nadziewamy rurki za pomącą rękawa cukierniczego. 



Gotowe rurki możemy posypać cukrem pudrem :)


Smacznegooo! :)

Komentarze