Tarta z pomidorami i serem

 


 Tarta z pomidorami i serem najlepiej smakuje na ciepło, gdy ser się jeszcze delikatnie ciągnie... Dużo przypraw, oregano, bazylia, czosnek sprawia, że tarta swoim smakiem czaruje! :)

Przepis:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju 
  • 200 g sera żółtego
  • 150 ml słodkiej śmietanki 
  • kilka plasterków szynki lub kiełbaski ( do wyboru )
  • 1 duży pomidor
  • przyprawy do smaku ( sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek suszony)
Sposób przygotowania:

 Mąkę, 2 jajka, sól, masło lub margarynę oraz łyżkę mleka umieszczamy w misce i dobrze zagniatamy na jednolite ciasto.



Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

W między czasie obieramy cebulę, kroimy i podsmażamy na złoty kolor.

Formę do tarty wysmarowujemy dokładnie margaryną i obsypujemy bułką tartą.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na blacie, bądź stolnicy koło wielkości naszej formy do tarty.


Koło przekładamy do formy i dobrze oblepiamy także boki. Ciasto nakłuwamy widelcem.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy roztrzepanymi wcześniej jajkami.



Resztę jajek mieszamy ze słodką śmietanką i odstawiamy, ponieważ masa jajeczna będzie nam za chwilkę potrzebna.

Na ciasto posmarowane jajkiem, wykładamy połowę startego na dużych oczkach sera żółtego, na ser podsmażoną cebulę i wszystko zalewamy jajkami ze śmietanką.

Wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika, aby masa jajeczna nam się ścięła.

Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika, posypujemy wszystkimi przyprawami do smaku, na to kładziemy szynkę pokrojoną w plastry oraz pomidora i posypujemy resztą sera żółtego.

Jeszcze do piekarnika na ok. 10 minut.

I gotoweee! :)

Pamiętajcie, że najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika...



Smacznegooo!!! :)

Komentarze