Tarta z pomidorami i serem najlepiej smakuje na ciepło, gdy ser się jeszcze delikatnie ciągnie... Dużo przypraw, oregano, bazylia, czosnek sprawia, że tarta swoim smakiem czaruje! :)
Przepis:
Składniki:
- 2 szklanki mąki
 - 4 jajka
 - pół łyżeczki soli
 - 150 g masła lub margaryny
 - 1 łyżka mleka
 - 1 duża cebula
 - 2 łyżki oleju
 - 200 g sera żółtego
 - 150 ml słodkiej śmietanki
 - kilka plasterków szynki lub kiełbaski ( do wyboru )
 - 1 duży pomidor
 - przyprawy do smaku ( sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek suszony)
 
Mąkę, 2 jajka, sól, masło lub margarynę oraz łyżkę mleka umieszczamy w misce i dobrze zagniatamy na jednolite ciasto.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
W między czasie obieramy cebulę, kroimy i podsmażamy na złoty kolor.
Formę do tarty wysmarowujemy dokładnie margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na blacie, bądź stolnicy koło wielkości naszej formy do tarty.
Koło przekładamy do formy i dobrze oblepiamy także boki. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy roztrzepanymi wcześniej jajkami.
Resztę jajek mieszamy ze słodką śmietanką i odstawiamy, ponieważ masa jajeczna będzie nam za chwilkę potrzebna.
Na ciasto posmarowane jajkiem, wykładamy połowę startego na dużych oczkach sera żółtego, na ser podsmażoną cebulę i wszystko zalewamy jajkami ze śmietanką.
Wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika, aby masa jajeczna nam się ścięła.
Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika, posypujemy wszystkimi przyprawami do smaku, na to kładziemy szynkę pokrojoną w plastry oraz pomidora i posypujemy resztą sera żółtego.
Jeszcze do piekarnika na ok. 10 minut.
I gotoweee! :)
Pamiętajcie, że najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika...
Smacznegooo!!! :)









Komentarze
Prześlij komentarz