Zupa cytrynowa idealna dla osób lubiących poznawać nowe smaki... Podczas gotowania zapach cytryny unosi się po całym domu. Zdrowy, szybki a zarazem pożywny posiłek. Zupa świetnie sprawdzi się jako jedno z dań obiadowych. Mniamm... :)
Przepis:
Składniki:
- 1,5 cytryny
 - 2 kostki rosołowe
 - 1 l wody
 - 1 szklanka ryżu
 - 2 żółtka
 - sól, pieprz do smaku
 
1 l wody zagotowujemy, wrzucamy 2 kostki rosołowe. Gdy kostki się rozpuszczą, dodajemy opłukany ryż i gotujemy przez ok. 20 min na małym ogniu.
Cytrynę sparzamy w gorącej wodzie.
Ze sparzonej cytryny ocieramy skórkę, a następnie cytrynę kroimy na półplasterki, wybierając pestki.
Po 20 minutach gotowania się bulionu z ryżem dodajemy pokrojoną cytrynę, wraz z otartą skórką.
2 żółtka mieszamy w miseczce z 2 łyżkami gorącego wywaru i wlewamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze przez 10 min.
Zupę podajemy jeszcze gorącą.
Gotowee!
Smacznegooo!! :)






Komentarze
Prześlij komentarz