Zupa cytrynowa

 


 Zupa cytrynowa idealna dla osób lubiących poznawać nowe smaki... Podczas gotowania zapach cytryny unosi się po całym domu. Zdrowy, szybki a zarazem pożywny posiłek. Zupa świetnie sprawdzi się jako jedno z dań obiadowych. Mniamm... :) 

Przepis:

Składniki:

  • 1,5 cytryny
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 l wody
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

 1 l wody zagotowujemy, wrzucamy 2 kostki rosołowe. Gdy kostki się rozpuszczą, dodajemy opłukany ryż i gotujemy przez ok. 20 min na małym ogniu.

 

 Cytrynę sparzamy w gorącej wodzie.



 Ze sparzonej cytryny ocieramy skórkę, a następnie cytrynę kroimy na półplasterki, wybierając pestki.



 Po 20 minutach gotowania się bulionu z ryżem dodajemy pokrojoną cytrynę, wraz z otartą skórką.



 2 żółtka mieszamy w miseczce z 2 łyżkami gorącego wywaru i wlewamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze przez 10 min. 

Zupę podajemy jeszcze gorącą.


Gotowee!

Smacznegooo!! :)


Komentarze