Metrowiec

 


 Metrowiec pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach ciasto, składające się z dwóch rodzajów biszkoptów: ciasto kakaowe i ciasto jasne, przełożonych zarówno pysznym, słodkim kremem budyniowym :) Na samą myśl o Metrowcu cieknie ślinka... :)

Przepis:

Składniki:

Ciasto jasne:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 9 łyżek wody
  • 9 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy (16 g)
Ciasto ciemne:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 9 łyżek wody
  • 10 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy (16 g)
  • 3 płaskie łyżki kakao
Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • sok z połówki cytryny
  • cukier wanilinowy (16 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
Dodatkowo:

  • Polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałowe
Sposób przygotowania:

Ciasto jasne:

 Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli.


Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.


Następnie dodajemy cukier, cukier wanilinowy i miksujemy.

Po czym mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy.

Na koniec wodę oraz olej. Wszystko miksujemy.

Ciasto przelewamy do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia keksówki.


Ciasto ciemne:

Przygotowujemy dokładnie jak ciasto jasno, dodając 1 łyżkę więcej oleju oraz na koniec 3 łyżki kakao.




Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 50 minut.


Upieczone biszkopty studzimy.

W między czasie przygotowujemy krem:

Połowę mleka wlewamy do miski i mieszamy z resztą składników. Natomiast drugą połowę mleka podgrzewamy na gazie na małym ogniu, dodajemy do tego pierwszą część wymieszaną ze składnikami i mieszamy aż masa nam dobrze zgęstnieje, powstanie budyń. Studzimy.




Masło ucieramy na puch.


Dodając stopniowo po łyżce wystudzony budyń.



Biszkopty przekrawamy na kromki ( grubość ok. 2 cm.)


Kromki smarujemy kremem budyniowym i łączymy na przemian, raz ciasto jasne, a raz ciasto ciemne.



Robimy dwa takie ciasta.


Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową, posypujemy wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi.


Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Gotowee!

Można się zajadać... :)

Smacznegooo! :)

Komentarze