Miód mniszkowy

 


 Miód mniszkowy, płynny, bardzo słodki, pachnący a zarazem leczniczy... Leczniczy, ponieważ ma wiele, wiele swoich właściwości  :)

Aby go przygotować potrzeba naprawdę niewiele składników. 

Przepis:

Składniki:

( na ok. 8 słoiczków)

  • 500 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 kg cukru
Sposób przygotowania:

 Kwiaty mniszka lekarskiego przemywamy pod bieżąco wodą za pomocą durszalka.



Przekładamy do garnka.


Zalewamy litrem wody, zagotowujemy i gotujemy przez 15 minut.


Odstawiamy do następnego dnia.

Następnego dnia odcedzamy przez gazę lub ścierkę.


Odciśnięty sok przelewamy do garnka, dodajemy  2 kg. cukru i gotujemy ok. 60 minut.


W między czasie zbieramy pianę, która powstaje nam w czasie gotowania.


Gorący miód przelewamy do słoików i szczelnie zakręcamy.




I gotoweee!

Smacznegoo! :)


Komentarze