Pieczeń z suszonymi śliwkami i pomidorem... Zniewalający smak. Świetnie smakuje podawana na zimno, np. na kanapce.. Mniamm, ale również świetnie jako danie obiadowe, na ciepło... Warto spróbować w tej wersji na zimno jak i na ciepło, według mnie obie są naprawdę rewelacyjne! :)
Przepis:
Składniki:
( na formę o wymiarach 30x10)
- 800 g mięsa mielonego wieprzowego
 - 2 małe cebule
 - olej do podsmażenia cebuli
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 czerstwa bułka
 - 1 szklanka mleka
 - 0,5 szkl. bułki tartej
 - 2 jajka
 - 200 g suszonych śliwek
 - 1 mały pomidor
 - przyprawy: sól peklowana, pieprz, pieprz ziołowy,1 łyżeczka kucharka bazylia, zioła prowansalskie
 - folia aluminiowa do wyłożenia formy do pieczenia
 
Czerstwą bułkę dobrze namaczamy w mleku, aby zmiękła.
Cebulę kroimy w kostkę.
Lekko szklimy na patelni i studzimy.
Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy wszystkie przyprawy do smaku, wyciśniętą zmiękłą bułkę oraz trzemy 2 ząbki czosnku na tarce, bądź jak to woli przeciskamy lub siekamy.
Dodajemy jeszcze 2 jajka, bułkę tartą i poprzekrawane na pół suszone śliwki.
Pomidora sparzamy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na półplasterki i układamy na wierzchu pieczeni.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy 90 minut.
Aby pieczeń nam się zbyt mocno nie spiekła, w trakcie pieczenia możemy przykryć wierzch folią aluminiową. :)
Pieczeń gotowaaa! :)
Smacznegoo! :)










Komentarze
Prześlij komentarz