Pieczeń z suszonymi śliwkami i pomidorem

 


 Pieczeń z suszonymi śliwkami i pomidorem... Zniewalający smak. Świetnie smakuje podawana na zimno, np. na kanapce.. Mniamm, ale również świetnie jako danie obiadowe, na ciepło... Warto spróbować w tej wersji na zimno jak i na ciepło, według mnie obie są naprawdę rewelacyjne! :)

Przepis:

Składniki:

( na formę o wymiarach 30x10)

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 małe cebule
  • olej do podsmażenia cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szkl. bułki tartej
  • 2 jajka
  • 200 g suszonych śliwek
  • 1 mały pomidor
  • przyprawy: sól peklowana, pieprz, pieprz ziołowy,1 łyżeczka kucharka  bazylia, zioła prowansalskie 
  • folia aluminiowa do wyłożenia formy do pieczenia
Sposób przygotowania:

 Czerstwą bułkę dobrze namaczamy w mleku, aby zmiękła.


Cebulę kroimy w kostkę.



Lekko szklimy na patelni i studzimy.


Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy wszystkie przyprawy do smaku, wyciśniętą zmiękłą bułkę oraz trzemy 2 ząbki czosnku na tarce, bądź jak to woli przeciskamy lub siekamy.


Dodajemy jeszcze 2 jajka, bułkę tartą i poprzekrawane na pół suszone śliwki.


Wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą mieszamy najlepiej za pomocą ręki. Wyrabiamy, po czym przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Formujemy pieczeń, na wierzchu wygładzamy zwilżoną ręką w letniej wodzie i przy użyciu noża robimy kratkę.



Pomidora sparzamy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na półplasterki i układamy na wierzchu pieczeni.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy 90 minut.

Aby pieczeń nam się zbyt mocno nie spiekła, w trakcie pieczenia możemy przykryć wierzch folią aluminiową. :) 



Pieczeń gotowaaa! :)

Smacznegoo! :)

Komentarze