Wanilinowy Mannowiec, proste, szybkie w przygotowaniu ciasto na bazie kaszy manny. Ciasto nie wymaga pieczenia, przełożone kruchymi ciasteczkami herbatnikami, masą, która ma delikatnie słodki posmak.
Przepis:
Składniki:
- 1 duże opakowanie herbatników
 
- 3 szklanki mleka
 - 125 g masła
 - 1 szklanka cukru
 - 1 cukier wanilinowy (16 g)
 - 2 łyżki kakao
 - 1/2 szklanki kaszy manny
 
- 3 szklanki mleka
 - 125 g masła
 - 1 szklanka cukru
 - 1 cukier wanilinowy ( 16 g)
 - 3/4 szklanki kaszy manny
 
- 200 g czekolady gorzkiej
 - 4 łyżki mleka
 - 2 łyżki masła
 - 1 cukier wanilinowy ( 16 g)
 - 5 łyżek cukru
 
Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia, bądź folią aluminiową i wykładamy spód formy herbatnikami.
Do rondelka lub małego garnuszka wlewamy mleko, pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy, kakao i zagotowujemy na małym ogniu, mieszając.
Kiedy mleko z pozostałymi składnikami nam się zagotuje, zdejmujemy z ognia, wsypujemy kaszę manną cały czas mieszając i z powrotem stawiamy na ogień, mieszając aż masa dobrze zgęstnieje.
Gotową masę przekładamy na herbatniki i dobrze rozsmarowujemy.
Na masę kakaową układamy kolejną warstwę herbatników.
Następnie ponownie do rondelka, bądź garnuszka wlewamy mleko, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, cukier, cukier wanilinowy i zagotowujemy na małym ogniu, mieszając. Kiedy się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę manną, cały czas mieszając i ponownie stawiamy na ogień, aby masa nam zgęstniała.
Gotową masę przekładamy na herbatniki.
Dokładnie rozsmarowujemy i układamy ostatnią warstwę herbatników, a na herbatniki przygotowujemy polewę czekoladową:
W tzw. kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło, cukier, cukier wanilinowy i dodajemy mleko, mieszamy.
Jeśli polewa jest zbyt rzadka, odstawiamy na kilka minut, aby nam stężała bądź zagęszczamy jeszcze cukrem pudrem.
Gotową polewą polewamy wierzch ciasta.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Po tym czasie możemy kosztować... :)
Wierzch ciasta możemy udekorować np. świeżymi listkami mięty... Ale to według uznania :)
Gotoweee!
Smacznegooo! :)









Komentarze
Prześlij komentarz