Uwielbiam ciasta w połączeniu z sezonowymi owocami... Najlepsze... Zapach podczas pieczenia ciasta roznosi się po całym domu. Rabarbar lekko kwaśny, a jednocześnie słodki... Mega połączenie! :)
Przepis:
Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - pół szklanki cukru
 - cukier wanilinowy
 - 200 g margaryny bądź zimnego masła
 - 4 żółtka
 - 3 łyżki śmietany
 
- 7 łodyg rabarbaru
 - cukier wanilinowy
 - pół szklanki cukru
 - 50 g mąki ziemniaczanej
 
- 4 białka
 - szczypta soli
 - pół szklanki soli
 - 1 budyń wanilinowy
 - 1 kisiel wiśniowy
 
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na niewielkiej wielkości kawałki.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedna troszkę większa od drugiej:
Większą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Przekładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem.
Rabarbar posypujemy jeszcze mąką ziemniaczaną i mieszamy w miseczce.
Po czym przekładamy na blaszkę z ciastem i równomiernie rozkładamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Dodajemy cukier i budyń. Dalej ubijamy...
Na sam koniec dodajemy kisiel i jeszcze chwilkę miksujemy.
,,Piankę'' rozprowadzamy równomiernie na owocach.
Z mniejszego kawałka ciasta robimy tzw. ,, kruszonkę'' i posypujemy nią wierzch ciasta.
Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 45 minut.
Ciasto jest gotowe!
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem... Mniammm :)
Smacznegooo! :)













Komentarze
Prześlij komentarz