Ciasto z rabarbarem

 


 Uwielbiam ciasta w połączeniu z sezonowymi owocami... Najlepsze... Zapach podczas pieczenia ciasta roznosi się po całym domu. Rabarbar lekko kwaśny, a jednocześnie słodki... Mega połączenie! :)

Przepis:

Składniki na ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 200 g margaryny bądź zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
Składniki na nadzienie:

  • 7 łodyg rabarbaru
  • cukier wanilinowy
  • pół szklanki cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
Składniki na piankę:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szklanki soli
  • 1 budyń wanilinowy
  • 1 kisiel wiśniowy
Sposób przygotowania:

 Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na niewielkiej wielkości kawałki.


Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.



Ciasto dzielimy na dwie części. Jedna troszkę większa od drugiej:


Większą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Przekładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem.


Rabarbar posypujemy jeszcze mąką ziemniaczaną i mieszamy w miseczce.


Po czym przekładamy na blaszkę z ciastem i równomiernie rozkładamy.


Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.


Dodajemy cukier i budyń. Dalej ubijamy...

Na sam koniec dodajemy kisiel i jeszcze chwilkę miksujemy.


,,Piankę'' rozprowadzamy równomiernie na owocach.


Z mniejszego kawałka ciasta robimy tzw. ,, kruszonkę'' i posypujemy nią wierzch ciasta.


Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 45 minut.


Ciasto jest gotowe!

Przestudzone posypujemy cukrem pudrem... Mniammm :)

Smacznegooo! :)

Komentarze