Gnocchi w sosie pomidorowym, danie typowe dla kuchni włoskiej...
Kluseczki ziemniaczane, sos pomidorowy, prawidłowo posypywany startym parmezanem, plus świeża bazylia... Danie idealne :)
Przepis:
Składniki:
Gnocchi:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- sól
- Sos pomidorowy, bądź przecier
- cebula
- sól, pieprz, czosnek suszony, chili- wszystko do smaku
- starty parmezan, bądź jak u mnie ser żółty
- listki świeżej bazylii
Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy.
Przeciskamy przez praskę.
Dodajemy jajko, mąkę, sól i zagniatamy, aż powstanie nam, gładkie, jednolite ciasto.
Blat wysypujemy mąką i formujemy wałki, takie jak na kopytka, odcinamy nożem kawałki.
Formujemy w dłoni, kulki i przyciskamy środek widelcem:
Gotowe kluseczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia.
W między czasie przygotowujemy sos pomidorowy.
Cebulę kroimy dość drobno.
Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor. Do cebuli dodajemy sos pomidorowy, bądź przecier, oraz dużooo, dużo przypraw. Im więcej przypraw, gnocchi jest smaczniejsze :)
Ugotowane kluseczki, polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.
Jeśli nie mamy parmezanu, możemy tak ja zrobiłam to ja, zastąpić go żółtym serem... :)
Gnocchi gotowe!
Smacznegooo! :)












Komentarze
Prześlij komentarz