Gnocchi w sosie pomidorowym

 


 Gnocchi w sosie pomidorowym, danie typowe dla kuchni włoskiej...

Kluseczki ziemniaczane, sos pomidorowy, prawidłowo posypywany startym parmezanem, plus świeża bazylia... Danie idealne :) 

Przepis:

Składniki:

Gnocchi:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • sól
Sos pomidorowy:

  • Sos pomidorowy, bądź przecier
  • cebula
  • sól, pieprz, czosnek suszony, chili- wszystko do smaku
Dodatkowo:

  • starty parmezan, bądź jak u mnie ser żółty
  • listki świeżej bazylii
Sposób przygotowania:

 Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy.



Przeciskamy przez praskę.


Dodajemy jajko, mąkę, sól i zagniatamy, aż powstanie nam, gładkie, jednolite ciasto.


Blat wysypujemy mąką i formujemy wałki, takie jak na kopytka, odcinamy nożem kawałki.


Formujemy w dłoni, kulki i przyciskamy środek widelcem:


Gotowe kluseczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia.


W między czasie przygotowujemy sos pomidorowy. 

Cebulę kroimy dość drobno. 


Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor. Do cebuli dodajemy sos pomidorowy, bądź przecier, oraz dużooo, dużo przypraw. Im więcej przypraw, gnocchi jest smaczniejsze :)



Ugotowane kluseczki, polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.

Jeśli nie mamy parmezanu, możemy tak ja zrobiłam to ja, zastąpić go żółtym serem... :)




Gnocchi gotowe!

Smacznegooo! :)

Komentarze