Sernik chałwowy

 


 Sernik chałwowy pyszny, aczkolwiek delikatny... Polewa chałwowa sprawia, że sernik dosłownie rozpływa się w ustach... :)  Ciasto idealne na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne... Goście będą zachwyceni!

Przepis:

Składniki:

Spód herbatnikowy:

  • 50 g masła
  • 200 g herbatników
Masa serowa:

  • 1 kg sera mielonego do sernika
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń wanilinowy
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • pół szklanki oleju
  • 300 g chałwy wanilinowej
Polewa chałwowa:

  • 100 g chałwy
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
Sposób przygotowania:

 Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.



Herbatniki bardzo drobno rozkruszamy za pomocą wałka, bądź przy użyciu blendera.


Do herbatników dodajemy roztopione masło i mieszamy.


Przekładamy do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i wyrównujemy.

Do większej miski przekładamy ser. Do sera dodajemy żółtka, cukier, cukier wanilinowy, budyń wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, śmietanę kremówkę oraz olej. Wszystko łączymy ze sobą przy użyciu miksera.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.




Białka łączymy z masą serową przy użyciu szpatułki, delikatnie mieszając.


Na koniec dodajemy rozkruszoną chałwę.


Mieszamy i wykładamy na spód herbatnikowy. Wyrównujemy dokładnie wierzch ciasta.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy 60 minut.


Przygotowujemy polewę:

Chałwę rozkruszamy do rondelka.


Zalewamy szklanką śmietanki i rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszając aby się nie przypaliła.


Polewę studzimy. Po wystudzeniu fajnie nam zgęstnieje. Taką polewą możemy polewać sernik i ozdabiać wedle uznania... :)


Sernik gotowy!

Smacznegooo! :)

Komentarze