Ciasto z porzeczkami i bezą, pyszne, sezonowe, za sprawą porzeczek lekko kwaśne nadzienie... Idealne na upalne dni!
Przepis:
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
 - 125 g margaryny
 - 0,5 szklanki cukru pudru
 - szczypta soli
 - 1 łyżka śmietany 18 %
 - 4 żółtka
 
- 1 kg porzeczek
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
- 4 białka
 - szczypta soli
 - 1 szklanka cukru
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - wiórki kokosowe do posypania bezy
 
Wszystkie składniki na ciasto kruche, umieszczamy w misce.
Zagniatamy na jednolite ciasto.
Blachę do pieczenia, wykładamy papierem do pieczenia.
Dno formy wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem.
W między czasie przygotowujemy nadzienie:
Porzeczki myjemy, mieszamy w misce z mąką.
Wykładamy na podpieczone ciasto.
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, gdy piana będzie ubita dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, na koniec mąkę i jeszcze chwilkę miksujemy.
Tak przygotowaną bezę, wykładamy na nadzienie z porzeczek za pomocą szpatułki, rozsmarowujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
I gotowe! :)
Smacznegooo!!! :)









Komentarze
Prześlij komentarz