Ciasto z porzeczkami i bezą

 


Ciasto z porzeczkami i bezą, pyszne, sezonowe, za sprawą porzeczek lekko kwaśne nadzienie... Idealne na upalne dni!

Przepis:

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 4 żółtka
Składniki na nadzienie:

  • 1 kg porzeczek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • wiórki kokosowe do posypania bezy
Sposób przygotowania:

 Wszystkie składniki na ciasto kruche, umieszczamy w misce. 


Zagniatamy na jednolite ciasto.



Blachę do pieczenia, wykładamy papierem do pieczenia.

Dno formy wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy przez 20 min. z termoobiegiem. 

W między czasie przygotowujemy nadzienie:

Porzeczki myjemy, mieszamy w misce z mąką.


Wykładamy na podpieczone ciasto.



Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, gdy piana będzie ubita dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, na koniec mąkę i jeszcze chwilkę miksujemy.



Tak przygotowaną bezę, wykładamy na nadzienie z porzeczek za pomocą szpatułki, rozsmarowujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i szybko zmniejszamy temperaturę do 140 st. C, pieczemy 1 godz.

I gotowe! :)


Smacznegooo!!! :)

Komentarze