Konfitura wiśniowo-porzeczkowa

 


 Konfitura wiśniowo- porzeczkowa.... Gofry, naleśniki z dodatkiem takiej konfitury to w jednym słowie OBŁĘD! 

Słodka, aromatyczna.. Można dodawać również jako dodatek do różnego rodzaju ciast :)

Przepis:

Składniki:

  • 2,5 kg porzeczek
  • 2,5 kg wiśni
  • 4 kg cukru
  • 3 żelfix
Sposób przygotowania:

Owoce myjemy, odsączamy na durszlaku. Wkładamy do dużego garnka i rozgotowujemy.



 Rozgotowane owoce przecieramy przez sitko.





Do przetartych owoców dodajemy cukier i gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu, często mieszając.


Po 2 godzinach gotowania dodajemy żelfix i jeszcze chwilę gotujemy.

Gotową konfiturę przelewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy słoik do góry dnem.

Gotowe!


Smacznegooo!!! :)

Komentarze