Konfitura wiśniowo- porzeczkowa.... Gofry, naleśniki z dodatkiem takiej konfitury to w jednym słowie OBŁĘD!
Słodka, aromatyczna.. Można dodawać również jako dodatek do różnego rodzaju ciast :)
Przepis:
Składniki:
- 2,5 kg porzeczek
 - 2,5 kg wiśni
 - 4 kg cukru
 - 3 żelfix
 
Owoce myjemy, odsączamy na durszlaku. Wkładamy do dużego garnka i rozgotowujemy.
Rozgotowane owoce przecieramy przez sitko.
Do przetartych owoców dodajemy cukier i gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu, często mieszając.
Po 2 godzinach gotowania dodajemy żelfix i jeszcze chwilę gotujemy.
Gotową konfiturę przelewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy słoik do góry dnem.
Gotowe!
Smacznegooo!!! :)






Komentarze
Prześlij komentarz