Drożdżówki z makiem

 


 Drożdżówki z makiem, pyszne, pachnące, domowe... :) Polane lukrem na bazie cukru pudru i mleka.

Z podanego przepisu powinno wyjść ok. 30 drożdżówek:

Przepis:

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 1 litr mleka
  • cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 125 g margaryny
  • puszka masy makowej
Sposób przygotowania:

 Mąkę wsypujemy do miski.


Przygotowujemy rozczyn drożdży z mlekiem, oraz ucieramy żółtka z cukrami.


Margarynę rozpuszczamy i wszystkie składniki dodajemy do miski z mąką.


Wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto.



Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta i smarujemy masą makową.


Składamy w poniższy sposób, na trzy części:


Złożone ciasto wycinamy w prostokąty ok. 6 cm szerokości.



 Każdą drożdżówkę przekręcamy w bok i układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.


Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 20-25 min.


Upieczone, przestudzone drożdżówki polewamy lukrem na bazie cukru pudru i odrobiny ciepłego mleka.

Pychotaaa! :)



Smacznegooo! :)

Komentarze