Drożdżówki z makiem, pyszne, pachnące, domowe... :) Polane lukrem na bazie cukru pudru i mleka.
Z podanego przepisu powinno wyjść ok. 30 drożdżówek:
Przepis:
Składniki:
- 1 kg mąki
 - 100 g drożdży
 - 1 litr mleka
 - cukier wanilinowy
 - 1 szklanka cukru
 - 6 żółtek
 - 125 g margaryny
 - puszka masy makowej
 
Mąkę wsypujemy do miski.
Przygotowujemy rozczyn drożdży z mlekiem, oraz ucieramy żółtka z cukrami.
Wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto.
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta i smarujemy masą makową.
Składamy w poniższy sposób, na trzy części:
Złożone ciasto wycinamy w prostokąty ok. 6 cm szerokości.
Każdą drożdżówkę przekręcamy w bok i układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 20-25 min.
Upieczone, przestudzone drożdżówki polewamy lukrem na bazie cukru pudru i odrobiny ciepłego mleka.
Pychotaaa! :)
Smacznegooo! :)












Komentarze
Prześlij komentarz