Masło czosnkowe


 

Masło czosnkowe, szybkie w przygotowaniu, idealne dla miłośników bagietek czosnkowych... Wystarczy jeszcze posmarować bułeczkę, bądź bagietkę, zapiec ją i gotowe! :)

Mówię Wam pychotaaa!

Przepis:

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • odrobina oleju roślinnego
  • 200 g masła w kostce
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek suszony- wszystko do smaku
  • świeża bazylia
Sposób przygotowania:

Odcinamy brzegi, główek czosnku.


Solimy je i skrapiamy olejem.

Zawijamy w folię aluminiową w taki sposób jak na poniższym zdjęciu:


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 40 minut.

Po tym czasie ząbki czosnku idealnie odstaną nam od łupiny.

Przekładamy obrany czosnek do miski i rozgniatamy dobrze widelcem.


Do rozgniecionego czosnku dodajemy pokrojone w kostkę masło i łączymy widelcem z czosnkiem.


Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy.


Oraz drobno siekamy świeżą bazylię i łączymy z masłem.


Gotowym masłem możemy posmarować bułki bądź bagietki, zapiec w piekarniku ok. 10 minut.


Są naprawdę pyszne!

Ja zawsze jako dodatek do takich bułek preferuję pomidorki koktajlowe, lub też zwyczajne pomidory...

Mega połączenie!


Smacznegooo! :)

Komentarze