Masło czosnkowe, szybkie w przygotowaniu, idealne dla miłośników bagietek czosnkowych... Wystarczy jeszcze posmarować bułeczkę, bądź bagietkę, zapiec ją i gotowe! :)
Mówię Wam pychotaaa!
Przepis:
Składniki:
- 2 główki czosnku
 - odrobina oleju roślinnego
 - 200 g masła w kostce
 - przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek suszony- wszystko do smaku
 - świeża bazylia
 
Odcinamy brzegi, główek czosnku.
Solimy je i skrapiamy olejem.
Zawijamy w folię aluminiową w taki sposób jak na poniższym zdjęciu:
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 40 minut.
Po tym czasie ząbki czosnku idealnie odstaną nam od łupiny.
Przekładamy obrany czosnek do miski i rozgniatamy dobrze widelcem.
Do rozgniecionego czosnku dodajemy pokrojone w kostkę masło i łączymy widelcem z czosnkiem.
Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy.
Oraz drobno siekamy świeżą bazylię i łączymy z masłem.
Gotowym masłem możemy posmarować bułki bądź bagietki, zapiec w piekarniku ok. 10 minut.
Są naprawdę pyszne!
Ja zawsze jako dodatek do takich bułek preferuję pomidorki koktajlowe, lub też zwyczajne pomidory...
Mega połączenie!
Smacznegooo! :)









Komentarze
Prześlij komentarz