Szarlotka z budyniem zapachniała mi dzisiaj jesienią... Cynamon, jabłka prosto z ogrodu... Do tego ciepły koc, herbatka i mamy idealny klimat jesienny... :)
Przepis:
Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 0,5 szklanki cukru
 - 2 jajka
 - 200 g margaryny
 - 1 łyżka śmietany 18 %
 
- 2,5 szklanki mleka
 - 4 łyżki cukru
 - cukier wanilinowy
 - 2 budynie wanilinowe
 
- 6 dużych jabłek
 - 1 łyżka cukru
 - cukier wanilinowy
 - 1 łyżeczka cynamonu
 
Zaczynamy od przygotowania budyniu.
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Natomiast pozostałe mleko mieszamy z proszkami budyniowymi.
Gdy mleko się zagotuje wlewamy mleko wymieszane z budyniem i mieszamy energicznie do momentu zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. ( Ja przykryłam folią aluminiową, aby w czasie stygnięcia na budyniu nie wytworzyła się tzw. skorupka).
Następnie przygotowujemy jabłka.
Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, oraz cynamon i lekko prażymy w garnku, bądź na suchej patelni.
Również studzimy.
Przygotowujemy kruche ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.
Ciasto dzielimy na dwie części, jedna ma być trochę większa od drugiej.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Dno wylepiamy większą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem:
Na ciasto wykładamy jabłka:
Na jabłka budyń:
Z mniejszej części ciasta na wierzchu robimy tzw. kruszonkę:
I wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 45 minut, pieczemy aż szarlotka uzyska złoty kolor.
Ostudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznegooo!!! :)










Komentarze
Prześlij komentarz