Szarlotka z budyniem

 


Szarlotka z budyniem zapachniała mi dzisiaj jesienią... Cynamon, jabłka prosto z ogrodu... Do tego ciepły koc, herbatka i mamy idealny klimat jesienny...  :)

Przepis:

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżka śmietany 18 %
Budyń:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 budynie wanilinowe
Jabłka:

  • 6 dużych jabłek
  • 1 łyżka cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania budyniu.

2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Natomiast pozostałe mleko mieszamy z proszkami budyniowymi.

Gdy mleko się zagotuje wlewamy mleko wymieszane z budyniem i mieszamy energicznie do momentu zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. ( Ja przykryłam folią aluminiową, aby w czasie stygnięcia na budyniu nie wytworzyła się tzw. skorupka).


Następnie przygotowujemy jabłka.

Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, oraz cynamon i lekko prażymy w garnku, bądź na suchej patelni.


Również studzimy.

Przygotowujemy kruche ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.



Ciasto dzielimy na dwie części, jedna ma być trochę większa od drugiej.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Dno wylepiamy większą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem:


Na ciasto wykładamy jabłka:



Na jabłka budyń:


Z mniejszej części ciasta na wierzchu robimy tzw. kruszonkę:


I wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 45 minut, pieczemy aż szarlotka uzyska złoty kolor.

Ostudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.



Smacznegooo!!! :)

Komentarze