Od zawsze preferowałam naleśniki tylko i wyłącznie na słodko, a dzisiaj postanowiłam przekonać się do tych w nieco innej wersji ,,ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z MIĘSEM MIELONYM I MOZZARELLĄ'' I co jak myślicie??? Udało się! Są naprawdę wyśmienite! Polecam wypróbować :)
Przepis:
Składniki na ciasto naleśnikowe: (ok. 10 naleśników)
- 3 szklanki mąki pszennej
 - 3 jajka
 - 1,5 szklanki mleka
 - 1 szklanka wody
 - szczypta soli
 - 100 ml oleju roślinnego
 
- 500 g mięsa mielonego
 - 1 większy słoik sosu słodko- kwaśnego
 - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek suszony granulowany, zioła prowansalskie, oregano
 - olej do smażenia
 
- starty ser mozzarella
 - pomidorki koktajlowe
 - świeża bazylia
 
Mąkę pszenną umieszczamy w średniej wielkości misce, dodajemy jajka, mleko, wodę, sól, olej i wszystko miksujemy.
Smażymy duże naleśniki na rozgrzanej patelni.
Następnie gdy usmażymy już wszystkie naleśniki przygotowujemy farsz:
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mięso mielone.
Do podsmażonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy. (ja użyłam soli peklowanej, ponieważ nadaje koloru dla mięsa).
Jeszcze trochę smażymy i dodajemy sos słodko- kwaśny. Dusimy 5 minut pod przykryciem.
Studzimy.
Na ostudzony naleśnik nakładamy ok. 2 łyżki farszu mięsnego.
I zawijamy w tzw. kopertę:
Postępujemy tak z każdym kolejnym naleśnikiem i układamy do wysmarowanego wcześniej masłem, bądź margaryną naczynia żaroodpornego.
Każdy złożony naleśnik smarujemy farszem i posypujemy startą mozzarellą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i zapiekamy przez 15 minut.
Zapieczone naleśniki posypujemy pomidorkami koktajlowymi i bazylią.
I gotowe!
Smacznegooo! :)
Komentarze
Prześlij komentarz