Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i mozzarellą

 


Od zawsze preferowałam naleśniki tylko i wyłącznie na słodko, a dzisiaj postanowiłam przekonać się do tych w nieco innej wersji ,,ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z MIĘSEM MIELONYM I MOZZARELLĄ'' I co jak myślicie??? Udało się! Są naprawdę wyśmienite! Polecam wypróbować :)

Przepis:

Składniki na ciasto naleśnikowe: (ok. 10 naleśników)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju roślinnego
Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 większy słoik sosu słodko- kwaśnego
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek suszony granulowany, zioła prowansalskie, oregano
  • olej do smażenia 
Dodatkowo:

  • starty ser mozzarella
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia
Sposób przygotowania:

 Mąkę pszenną umieszczamy w średniej wielkości misce, dodajemy jajka, mleko, wodę, sól, olej i wszystko miksujemy.


Smażymy duże naleśniki na rozgrzanej patelni.


Następnie gdy usmażymy już wszystkie naleśniki przygotowujemy farsz:

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mięso mielone.


Do podsmażonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy. (ja użyłam soli peklowanej, ponieważ nadaje koloru dla mięsa).

Jeszcze trochę smażymy i dodajemy sos słodko- kwaśny. Dusimy 5 minut pod przykryciem.

Studzimy.


Na ostudzony naleśnik nakładamy ok. 2 łyżki farszu mięsnego.


I zawijamy w tzw. kopertę:



Postępujemy tak z każdym kolejnym naleśnikiem i układamy do wysmarowanego wcześniej masłem, bądź margaryną naczynia żaroodpornego. 


Każdy złożony naleśnik smarujemy farszem i posypujemy startą mozzarellą.



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i zapiekamy przez 15 minut.

Zapieczone naleśniki posypujemy pomidorkami koktajlowymi i bazylią.

I gotowe!



Smacznegooo! :)

Komentarze