Sernik z makiem

 


 Sernik z makiem to typowo świąteczne ciasto, piekę je co roku na święta. Delikatny, rozpływający się sernik z nutą cytryny... Niby zwykły, a jednak nie zwykły.. Przekonajcie się sami! :)

Przepis:

Składniki na ciasto kruche:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 80 g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • szczypta soli
Masa makowa:

  • 800 g masy makowej z bakaliami w puszce 
Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera do sernika, mielonego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka oleju
  • sok z połowy cytryny, bądź jedna łyżeczka kwasku cytrynowego
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

 Wszystkie składniki na ciasto kruche, łączymy


Zagniatamy i przekładamy do blachy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Po czym nakłuwamy ciasto widelcem.


Na ciasto wykładamy masę makową z puszki. Dobrze, dokładnie rozsmarowujemy.


Następnie przygotowujemy masę serową.

Ser przekładamy do dużej miski, białka oddzielamy do oddzielnej miski, a żółtka dodajemy do sera. Białka odstawiamy.

Do sera dodajemy cukier puder, budyń śmietankowy, kaszę manną, olej, sok z cytryny, bądź kwasek cytrynowy.


Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie miksujemy masę serową.

Gdy masa serowa będzie dobrze połączona, dodajemy po łyżce piany z białek i bardzo delikatnie mieszamy.




Gotową masę wykładamy na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 60 min.


Po ostudzeniu ciasta robimy lukier.

2 łyżki gorącego mleka mieszamy z cukrem pudrem aż, powstanie nam dość gęstej konsystencji lukier. Gotowym lukrem polewamy sernik i posypujemy posypką świąteczną.

Sernik jest gotowy!!


Smacznegooo!!! :)


Komentarze