Sernik z makiem to typowo świąteczne ciasto, piekę je co roku na święta. Delikatny, rozpływający się sernik z nutą cytryny... Niby zwykły, a jednak nie zwykły.. Przekonajcie się sami! :)
Przepis:
Składniki na ciasto kruche:
- 0,5 szklanki mąki
 - 80 g margaryny
 - 1/4 szklanki cukru
 - cukier wanilinowy
 - 1 żółtko
 - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 łyżki zimnego mleka
 - szczypta soli
 
- 800 g masy makowej z bakaliami w puszce
 
- 1 kg sera do sernika, mielonego
 - 5 jajek
 - 1 szklanka cukru pudru
 - 1 budyń śmietankowy
 - 2 łyżki kaszy manny
 - 1 łyżka oleju
 - sok z połowy cytryny, bądź jedna łyżeczka kwasku cytrynowego
 - szczypta soli
 
Wszystkie składniki na ciasto kruche, łączymy
Zagniatamy i przekładamy do blachy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Po czym nakłuwamy ciasto widelcem.
Na ciasto wykładamy masę makową z puszki. Dobrze, dokładnie rozsmarowujemy.
Następnie przygotowujemy masę serową.
Ser przekładamy do dużej miski, białka oddzielamy do oddzielnej miski, a żółtka dodajemy do sera. Białka odstawiamy.
Do sera dodajemy cukier puder, budyń śmietankowy, kaszę manną, olej, sok z cytryny, bądź kwasek cytrynowy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie miksujemy masę serową.
Gdy masa serowa będzie dobrze połączona, dodajemy po łyżce piany z białek i bardzo delikatnie mieszamy.
Gotową masę wykładamy na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 60 min.
Po ostudzeniu ciasta robimy lukier.
2 łyżki gorącego mleka mieszamy z cukrem pudrem aż, powstanie nam dość gęstej konsystencji lukier. Gotowym lukrem polewamy sernik i posypujemy posypką świąteczną.
Sernik jest gotowy!!
Smacznegooo!!! :)
Komentarze
Prześlij komentarz