Rolada z kremem i galaretką cytrynową

 


Rolada z kremem i galaretką cytrynową, delikatny, lekki, puszysty biszkopt wypełniony pysznym kremem budyniowym z  dodatkiem aksamitnej galaretki cytrynowej :) 

Rolada nie jest trudna w przygotowaniu... A zaskoczy nie jednego!!! :)

Przepis:

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła roślinnego
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:

  • galaretka cytrynowa
  • polewa czekoladowa
  • posypka kolorowa
Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania galaretki aby nam stygła i stężała oraz budyniu.

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i wlewamy do naczynia aby wystygła i stężała.


1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem w małym garnku, natomiast drugą szklankę mieszamy z proszkiem budyniowym i wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszamy.


Zostawiamy do wystudzenia.

Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy olejem:


Białka oddzielamy od żółtek



Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli


Dodajemy cukier i dalej ubijamy.

Następnie po jednym żółtku



Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę miksujemy.

Ciasto wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę i rozsmarowujemy po całości.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. C i pieczemy przez 12 minut. 

Po tym czasie wykładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy w roladę zostawiając do wystygnięcia.



Po wystudzeniu robimy krem:

Masło ucieramy na puch mikserem z 1 łyżką cukru pudru.


Dodajemy po 1 łyżce wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania kremu.


Ciasto rozwijamy ze ścierki i po całości rozsmarowujemy krem.



Z galaretki wykrawamy podłużny pasek i rozkładamy tak ja na zdjęciu powyżej.

Ciasto zwijamy w roladę.


Polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką kolorową.


Tak przygotowaną roladę schładzamy w lodówce przez 2 godziny.

Po tym czasie jest gotowa do zajadania się!!! :)


Smacznegooo!!! :)


Komentarze