Rolada z kremem i galaretką cytrynową, delikatny, lekki, puszysty biszkopt wypełniony pysznym kremem budyniowym z dodatkiem aksamitnej galaretki cytrynowej :)
Rolada nie jest trudna w przygotowaniu... A zaskoczy nie jednego!!! :)
Przepis:
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
 - szczypta soli
 - 1/3 szklanki cukru
 - 1/2 szklanki mąki
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
- 2 szklanki mleka
 - 1 budyń śmietankowy
 - 2 łyżki cukru
 - 200 g masła roślinnego
 - 1 łyżka cukru pudru
 
- galaretka cytrynowa
 - polewa czekoladowa
 - posypka kolorowa
 
Zaczynamy od przygotowania galaretki aby nam stygła i stężała oraz budyniu.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i wlewamy do naczynia aby wystygła i stężała.
1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem w małym garnku, natomiast drugą szklankę mieszamy z proszkiem budyniowym i wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszamy.
Zostawiamy do wystudzenia.
Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy olejem:
Białka oddzielamy od żółtek
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
Dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Następnie po jednym żółtku
Ciasto wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę i rozsmarowujemy po całości.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. C i pieczemy przez 12 minut.
Po tym czasie wykładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy w roladę zostawiając do wystygnięcia.
Po wystudzeniu robimy krem:
Masło ucieramy na puch mikserem z 1 łyżką cukru pudru.
Dodajemy po 1 łyżce wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania kremu.
Ciasto rozwijamy ze ścierki i po całości rozsmarowujemy krem.
Z galaretki wykrawamy podłużny pasek i rozkładamy tak ja na zdjęciu powyżej.
Ciasto zwijamy w roladę.
Polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką kolorową.
Tak przygotowaną roladę schładzamy w lodówce przez 2 godziny.
Po tym czasie jest gotowa do zajadania się!!! :)
Smacznegooo!!! :)
Komentarze
Prześlij komentarz