Łabędzi puch

 


Łabędzi puch samą nazwą brzmi ciekawie... Ciasto na bazie biszkoptu, delikatnej masy, dżemu z czarnej porzeczki oraz wiórek kokosowych. 

Ciasto możecie przygotować, również w wersji jako tort, wtedy do pieczenia biszkoptu użyjecie tortownicy.

Łabędzi puch świetnie prezentuje się w wersji jako tort, a także zarówno w wersji jako ciasto. :)

Przepis:

Składniki na biszkopt:

  • 5 średniej wielkości jaj
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę :

  • 2 czerstwe bułki pszenne
  • 750 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 250 g miękkiego masła
Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • wiórki kokosowe do posypania ciasta
Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia



Białka oddzielamy od żółtek. Biała ubijamy na sztywno możemy dodać szczyptę soli, aby białka lepiej się ubiły.



Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, następnie żółtka po jednym


Po czym dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie miksujemy.

Na koniec łyżkę oleju, oraz łyżkę gorącej wody.

Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej blachy i pieczemy 40 min w temperaturze 180 st. C do tzw. suchego patyczka.

Studzimy.

Przygotowujemy masę:

Czerstwe bułki zalewamy 500 ml mleka, czekamy aż zmiękną.


Kiedy już będą miękkie blendujemy blenderem. 

Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym



Kiedy się zagotuje dodajemy zblendowane bułki i wiórki kokosowe. Mieszamy od czasu do czasu, gotujemy ok. 5 minut. Odstawiamy masę do wystygnięcia.

W między czasie przekrajamy przygotowany wcześniej biszkopt na pół


Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki


Masło ucieramy na puch


Miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy


Na koniec można dodać odrobinę soku z cytryny dla ulepszenia smaku masy.

Gotową masę dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na dżem i równomiernie rozsmarowujemy


Przykrywamy drugą połową biszkoptu.

Rozsmarowujemy na niej drugą część masy i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. 

Smacznegoo!!!




Komentarze