Drożdżówki z marmoladą

 


 Drożdżówki z marmoladą przypomną nie jednej osobie smak i zapach z dzieciństwa. 

Aby wzbogacić ich smak polałam je lukrem na bazie cukru pudru i letniego mleka, dodatkowo posypałam posypką kolorową.

Przepis:

Składniki:

  • Pół kg mąki pszennej
  • 150 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 500 ml mleka
  • pół paczuszki małej świeżych drożdży
  • 1 pudełko marmolady wieloowocowej
Lukier:

  • trochę letniego mleka
  • cukier puder, ilość według uznania, aby lukier był płynny
Sposób przygotowania:

 Na początku drożdże rozpuszczamy w 250 ml letniego mleka.

4 żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.

Margarynę rozpuszczamy.


 Do większej miski wsypujemy 0,5 kg mąki rozpuszczone drożdże, margarynę i utarte żółtka z cukrami oraz wlewamy pozostałe mleko.

Ciasto dobrze wyrabiamy przez ok. 15 minut do momentu, aż zacznie nam odstawać dobrze od dłoni.

Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.



 

 Gdy ciasto nam fajnie wyrośnie dzielimy je na dwie części, rozwałkowujemy na kwadrat, smarujemy marmoladą:


Zwijamy w rulonik, kroimy na małe kwadraciki i delikatnie skręcamy.

Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy na złoty kolor.



Przestudzone drożdżówki polewamy lukrem i posypujemy posypką.


Smaczneego! :)

Komentarze