Drożdżówki z marmoladą przypomną nie jednej osobie smak i zapach z dzieciństwa.
Aby wzbogacić ich smak polałam je lukrem na bazie cukru pudru i letniego mleka, dodatkowo posypałam posypką kolorową.
Przepis:
Składniki:
- Pół kg mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 4 żółtka
- 3/4 szkl. cukru
- 500 ml mleka
- pół paczuszki małej świeżych drożdży
- 1 pudełko marmolady wieloowocowej
- trochę letniego mleka
- cukier puder, ilość według uznania, aby lukier był płynny
Na początku drożdże rozpuszczamy w 250 ml letniego mleka.
4 żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Margarynę rozpuszczamy.
Do większej miski wsypujemy 0,5 kg mąki rozpuszczone drożdże, margarynę i utarte żółtka z cukrami oraz wlewamy pozostałe mleko.
Ciasto dobrze wyrabiamy przez ok. 15 minut do momentu, aż zacznie nam odstawać dobrze od dłoni.
Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto nam fajnie wyrośnie dzielimy je na dwie części, rozwałkowujemy na kwadrat, smarujemy marmoladą:
Zwijamy w rulonik, kroimy na małe kwadraciki i delikatnie skręcamy.
Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy na złoty kolor.
Przestudzone drożdżówki polewamy lukrem i posypujemy posypką.
Smaczneego! :)







Komentarze
Prześlij komentarz