Cinnamon rolls


Cinnamon rolls tzw. cynamonki... Uwielbiaaam!

Gdy je piekę zapach cynamonu unosi się po całym domu :)

Koniecznie jeszcze ciepłe polejcie lukrem 

Pychota.. :)

Przepis:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • pół paczuszki świeżych drożdży
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 cały cynamon
Sposób przygotowania:

 Do większej miski wsypujemy mąkę


W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem


Margarynę rozpuszczamy.
Do letniego mleka dodajemy świeże drożdże oraz 2 łyżki cukru. Robimy rozczyn

Wszystko wlewamy do miski z mąką

Dokładnie wyrabiamy ciasto.
W razie potrzeby gdy ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy mąkę.
Wyrobione dokładnie ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 1 godz.

W między czasie mieszamy cynamon z dwoma łyżkami miękkiego masła, możemy dodać do tego 1 łyżkę cukru.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół

Rozwałkowujemy na dość cienki placek

Rozwałkowany placek smarujemy cynamonem 




Zwijamy rulonik i wycinamy z niego małe kawałeczki


Układamy je na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.


Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.20 minut w temperaturze 180 st.C


Gotowe cynamonki możemy polać lukrem, będą jeszcze bardziej smaczniejsze :)

Cinnamon rolls gotowe!

Smacznegoo! :)









Komentarze