Rogaliki z serem i szynką

 

Robicie czasami rogaliki w wersji na słono?
Ja zawsze preferowałam te w wersji na słodko, ale ostatnio przekonałam się do tych w innym wydaniu... :)
Świetne na kolację, czy też jako przekąska..

Przepis:
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • pół paczuszki drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 10 plasterki szynki
  • 10 plasterki sera żółtego
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • sezam
  • siemię lniane 
Sposób przygotowania:

Do większej miski wsypujemy mąkę


W oddzielnej misce rozpuszczamy margarynę, żółtka rozbełtujemy, a do letniego mleka dodajemy drożdże i 2 łyżki cukru, robimy rozczyn.




Wszystko mieszamy z mąką i dobrze wyrabiamy ciasto.



Gdy wyrobimy ciasto oprószamy je delikatnie mąką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Jak już ciasto nam wyrośnie dzielimy je na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na średniej wielkości koło i przecinamy na trójkąty



Każdy kawałek smarujemy przecierem pomidorowym




I kładziemy pokrojoną wcześniej w kostkę szynkę i ser


Zawijamy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia








Każdego rogalika smarujemy żółtkiem


I posypujemy sezamem i siemieniem lnianym


Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 25 min

Rogaliki są gotowe! :)


Możecie podać z różnego rodzaju sosami bądź sałatką...

Smacznego!

Komentarze