Robicie czasami rogaliki w wersji na słono?
Gdy wyrobimy ciasto oprószamy je delikatnie mąką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Ja zawsze preferowałam te w wersji na słodko, ale ostatnio przekonałam się do tych w innym wydaniu... :)
Świetne na kolację, czy też jako przekąska..
Przepis:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół kostki margaryny
- 1 szklanka mleka
- pół paczuszki drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 10 plasterki szynki
- 10 plasterki sera żółtego
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- sezam
- siemię lniane
Do większej miski wsypujemy mąkę
W oddzielnej misce rozpuszczamy margarynę, żółtka rozbełtujemy, a do letniego mleka dodajemy drożdże i 2 łyżki cukru, robimy rozczyn.
Wszystko mieszamy z mąką i dobrze wyrabiamy ciasto.Gdy wyrobimy ciasto oprószamy je delikatnie mąką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Jak już ciasto nam wyrośnie dzielimy je na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na średniej wielkości koło i przecinamy na trójkąty
Każdy kawałek smarujemy przecierem pomidorowym
Każdego rogalika smarujemy żółtkiem
I posypujemy sezamem i siemieniem lnianym
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 25 min
Rogaliki są gotowe! :)
Smacznego!











Komentarze
Prześlij komentarz