Spaghetti Carbonara

 


 W ostatnim czasie przypadły mi do gustu dania kuchni włoskiej, a jednym z nich jest Spaghetti Carbonara :)

Szybkie, proste w przygotowaniu

Świetnie sprawdzi się jako danie na obiad jak i kolację...

Przepis:

Składniki: 

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 żółtka 
  • 1 całe jajko
  • 80 g Parmezanu lub Grana Padano
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

 Boczek kroimy w kostkę


Chwilę podsmażamy na rozgrzanej patelni 


Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy ok. 7 minut.

Makaron ma być al dente


Do miski wbijamy 2 żółtka oraz 1 całe jajko, roztrzepujemy.

Do jajek dodajemy przyprawy sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy


Ser ścieramy na tarce na jak najdrobniejszych oczkach


Połowę sera dodajemy do jajek i mieszamy.

Natomiast drugą połowę zostawiamy na posypanie na wierzchu spaghetti.




Ugotowany makaron odcedzamy przez sitko.

Podsmażony boczek przekładamy do średniej wielkości garnka.

Dodajemy do niego ugotowany makaron i smażymy chwilkę na małym ogniu.


Dodajemy jajka wymieszane z serem, energicznie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy




Zdejmujemy z ognia.

Nakładamy na talerze i posypujemy resztą startego parmezanu




Gotoweee!

Smacznego! :)

Komentarze