W ostatnim czasie przypadły mi do gustu dania kuchni włoskiej, a jednym z nich jest Spaghetti Carbonara :)
Szybkie, proste w przygotowaniu
Świetnie sprawdzi się jako danie na obiad jak i kolację...
Przepis:
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 200 g boczku wędzonego
- 1 ząbek czosnku
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 80 g Parmezanu lub Grana Padano
- sól, pieprz do smaku
Boczek kroimy w kostkę
Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy ok. 7 minut.
Makaron ma być al dente
Do miski wbijamy 2 żółtka oraz 1 całe jajko, roztrzepujemy.
Do jajek dodajemy przyprawy sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy
Ser ścieramy na tarce na jak najdrobniejszych oczkach
Połowę sera dodajemy do jajek i mieszamy.
Natomiast drugą połowę zostawiamy na posypanie na wierzchu spaghetti.
Ugotowany makaron odcedzamy przez sitko.
Podsmażony boczek przekładamy do średniej wielkości garnka.
Dodajemy do niego ugotowany makaron i smażymy chwilkę na małym ogniu.
Dodajemy jajka wymieszane z serem, energicznie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy
Zdejmujemy z ognia.
Nakładamy na talerze i posypujemy resztą startego parmezanu
Gotoweee!
Smacznego! :)










Komentarze
Prześlij komentarz