Babka ziemniaczana

 


  Babka ziemniaczana to potrawa słynąca przede wszystkim z Podlasia i Suwalszczyzny. Zachwyca ona swoim smakiem i zapachem oraz jest zaliczana do prostych i pożywnych potraw ziemniaczanych. Babkę ziemniaczaną możemy podawać na różne sposoby: z mlekiem, maślanką, śmietaną, czy też ogórkiem kiszonym, rożnego rodzaju surówkami np. z marchewki, kapusty, kapusty kiszonej... Pomysłów jest naprawdę wiele... 

Ja babkę ziemniaczaną przeważnie podaję z różnego rodzaju surówkami, jak widać na załączonym zdjęciu :) Surówka z marchewki.. Świetnie się dopasowywuje! Mniamm... :)

Składniki na babkę:

  • 3 kg ziemniaków
  • 300 g kiełbasy ( według uznania)
  • cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
Dodatkowo:

  • margaryna
  • bułka tarta
Sposób przygotowania:

 Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Jeżeli ziemniaki po starciu puszczą dość sporo wody, możemy je lekko odcisnąć. Do startych ziemniaków wbijamy 2 jajka, dodajemy 3 łyżki mąki pszennej oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy.

 Kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Kiełbasa powinna być rumiana. Dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy wszystko łyżką.

 Formę do pieczenia dokładnie smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczaną wykładamy do formy i wyrównujemy dokładnie powierzchnię. Babkę ziemniaczaną umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C i pieczemy ok. 2 godziny. Góra babki powinna się zarumienić, natomiast w środku powinna mieć miękką konsystencję. Podajemy wedle uznania...

Smacznegoo!!! :)

  



Komentarze

Prześlij komentarz