Babka ziemniaczana to potrawa słynąca przede wszystkim z Podlasia i Suwalszczyzny. Zachwyca ona swoim smakiem i zapachem oraz jest zaliczana do prostych i pożywnych potraw ziemniaczanych. Babkę ziemniaczaną możemy podawać na różne sposoby: z mlekiem, maślanką, śmietaną, czy też ogórkiem kiszonym, rożnego rodzaju surówkami np. z marchewki, kapusty, kapusty kiszonej... Pomysłów jest naprawdę wiele...
Ja babkę ziemniaczaną przeważnie podaję z różnego rodzaju surówkami, jak widać na załączonym zdjęciu :) Surówka z marchewki.. Świetnie się dopasowywuje! Mniamm... :)
Składniki na babkę:
- 3 kg ziemniaków
 - 300 g kiełbasy ( według uznania)
 - cebula
 - 2 jajka
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - sól, pieprz, majeranek do smaku
 
- margaryna
 - bułka tarta
 
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Jeżeli ziemniaki po starciu puszczą dość sporo wody, możemy je lekko odcisnąć. Do startych ziemniaków wbijamy 2 jajka, dodajemy 3 łyżki mąki pszennej oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy.
Kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Kiełbasa powinna być rumiana. Dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy wszystko łyżką.
Formę do pieczenia dokładnie smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczaną wykładamy do formy i wyrównujemy dokładnie powierzchnię. Babkę ziemniaczaną umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C i pieczemy ok. 2 godziny. Góra babki powinna się zarumienić, natomiast w środku powinna mieć miękką konsystencję. Podajemy wedle uznania...
Smacznegoo!!! :)

moja ulubiona potrawa na podlasiu to babka ♥️
OdpowiedzUsuń